پوشه کار از جمله ابزارهای بسیار مهم برنامه ارزشیابی کیفی است که متاسفانه تاکنون در خیلی از مناطق بصورت سلیقه ای با آن برخورد شده است . آنچه در زیر می آید نتیجه چندسال تجربه ودریافت بازخوردهای عملی در این حوزه می باشد:
۱.در ابتدا باید توجه داشت که پوشه میتواند ابزاری برای تشویق دانش آموزان به فعالیت بیشتر باشد از اینرو لازم نیست همه اوراق کتبی آنها وارد پوشه شود همچنین پس از گذشت چند ماه پوشه قطور شده امکان حمل آن برای دانش آموزان مشکل است .بنابر این بهتر است دو پوشه در نظر گرفته شود یکی اصلی که مقاوم تر بوده و معمولا دارای کاور است و دیگر پوشه انباری که از جنس مقوا و ساده میباشد. پس از تهیه پوشه ها به دانش آموزان تفهیم شود به برگه هایی اجازه ورود به پوشه اصلی داده میشود که نسبت به کار قبلی در همان درس بهتر وموفقتر انجام داده باشید در غیر این صورت برگه مورد نظر باید به انباری برود . بهتر است کارهای اول دانش آموز مثلا دو یا سه برگ اول در پوشه اصلی قرار داده شود و ارجاع برگه ضعیفتر با رضایت دانش آموز صورت گیرد .
۲.با توجه به شرایط فعلی امکانات مدرسه ای و کمبود وقت آموزگار بهتر است پوشه های کار دانش آموزان در منزل آنها و با مسئولیت خود دانش آموزان نگهداری شود با این روش چند هدف محقق میشود یکی اینکه وقت معلم در کلاس صرف توزیع و جمع آوری پوشه ها نمیشود دیگر اینکه والدین بطور روزمره در جریان ارزشیابی فرزند خود قرار میگیرند و همیشه گشتالتی از وضعیت وی را در اختیار دارند ودر جریان پیشرفت او قرار میگیرند.
۳.پوشه کار اصلی باید هر چند وقت مورد بازدید و ارزیابی آموزگار قرار گیرد در این رابطه پیشنهاد میشود دانش آموزان کلاس به چهار گروه تقسیم شده یک زنگ در هفته به بازدید پوشه هر گروه اختصاص داده شود به این ترتیب پوشه هر دانش آموز ماهی یک بار مورد بازدید قرار میگیرد روز بازدید پوشه و گروه بازدید شونده در آن هفته باید قبلا به اطلاع دانش آموز و والدین برسد . در زمان بازدید پوشه ها معلم تکلیفی به دانش آموزان میدهد و دانش آموز مورد نظر را فرا میخواند که با پوشه خود به نزد وی برود سپس با حوصله و دقت به ارزیابی عملکرد شاگرد در ماه گذشته پرداخته و بازخورد شفاهی به وی میدهد بهتر است برگه های مربوط به هر درس در کنار هم سازماندهی شوند تا امکان مقایسه بهتر فراهم باشد همچنین یک برگه برای ثبت ارزیابی معلم باید در پوشه پیش بینی شود . به عنوان یک هدف تربیتی پس از گذشت چند هفته در صورتی که برگه ها در پوشه اصلی زیاد شد معلم میتواند به دانش آموز پیشنهاد دهد که برگه های ضعیفتر را از آن جدا نموده و به پوشه انباری بسپارد همان طور که هر چند وقت لباسهای چرک را باید از خود دور کند.
۳. پوشه ها در پایان نیمسال اول جمع آوری شده و بر اساس آن آموزگار گزارش یا کار نامه را تنظیم میکند و آنها را به دانش آموز بر میگرداند دانش آموز باید پوشه اصلی را خالی نموده و برگه ها را در پوشه انباری قرار دهد نیمسال دوم به همین ترتیب سپری میشود در پایان نیمسال دوم پوشه ها به آموزگار تحویل میشود ولی پس از استفاده به دانش آموز باز گردانده نمیشود بلکه بسته بندی شده ودر کنار پرونده آموزشی دانش آموز نگهداری میشود.
۴. در صورتی که دانش آموز به مدرسه دیگری منتقل شود پوشه کار وی همراه پرونده آموزشی منتقل میشود .در غیر این صورت در ابتدای سال تحصیلی جدید پوشه ها در اختیار معلم جدید قرار گرفته تا پس از مطالعه و ثبت یاد داشت هایی به عنوان سنجش آغازین به دانش آموزان باز گردانده شود.
دانستني هايي درمورد پوشه کار:
1- برگه هاي مربوط به فهرست محتوا بايد به آموزگار سال بعد تحويل داده شود.
2- پوشه کار دانش آموز در ارزيابي توصيفي ، مانند يک جورچين ، مجموعه اي از نمونه فعاليت ها و آثار يادگيري دانش آموز است که به صورت مدون گردآوري شود. به طوري که بتوان يک تصوير کامل و روشن از عملکرد دانش آموز به عنوان يک يادگيرنده به نمايش گذاشت.
3- موضوعاتي که مي توان در پوشه کار نگه داري کرد؛ نمونه اي از فعاليت هاي داخل و خارج از کلاس به همره چک ليست آنها – نمونه آزمون هاي عملکردي و مداد کاغذي با چک ليست آنها – نمونه املا – جمله نويسي – فعاليت هاي گروهي و چک ليست آنها – آثار هنري دانش آموز – گزارش هاي علمي دانش آموز – ثبت اظهار نظرها در مورد رفتار دانش آموز – تشويق ها و ...
4- لزومي به گرد آوري تمام آثار دانش آموز در پوشه کار نيست، بلکه بايد با توجه به انتظارات آموزشي، منتخبي از آثار در پوشه کار نگه داري شود.
5- از قرار دادن دست سازه هاي حجيم در داخل پوشه کار خودداري شود.
6- آثار با توجه به ماده درسي در بخش هاي مجزا نگه داري شود.
7- آثاري که در پوشه کار قرار مي گيرد بايد داراي تاريخ بوده و با امضاء و نظر معلم ثبت شود.
8- پوشه کار دانش آموز بايد در جلسات ديدار با اوليا در اختيار آنها قرار گيرد و در صورت تمايل نظرات اوليا در جاي مناسبي با تاريخ و امضاء ثبت شود.
9- پوشه کار بهتر است که در پايان سال تحصيلي در اختيار دانش آموز قرار گيرد.
10- براي فعاليت هاي گروهي نيز مي توان پوشه کار در نظر گرفت.
11- هدف از نوشتن چک ليست اين است که مشخص شود دانش آموز به هدف مورد نظر رسيده است يا نه ؟
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط:
روش هاي تدريس،
،